Tips Tingkatkan Followers Instagram untuk 2019

Sama ada anda seorang pengurus media sosial ataupun blogger , mempunyai followers atau pengikut yang aktif di semua media sosial anda adalah penting untuk kejayaan perniagaan anda. Instagram adalah antara platform media sosial paling hangat dan paling banyak di luar sana – dengan lebih daripada 700 juta pengguna aktif bulanan yang menyiarkan lebih daripada 70 juta gambar setiap hari.

Apabila ia berkaitan dengan penglibatan jenama, Instagram mengungguli carta sebagai laman media sosial teratas dengan 4.21 peratus.

Oleh itu, sangat jelas mengapa begitu banyak perniagaan dipromosi di Instagram. Tetapi bagaimana sebenarnya mereka naik secara mendadak di antara begitu banyak jenama besar dan mantap? Jawapan? Menggunakan tips ini.

1. Kongsi Kandungan yang Bernilai/Bermanfaat

Kandungan adalah KING aka RAJA. Sekiranya anda memegang bahagian ini, anda akan berada dalam perjalanan untuk mencapai perkara yang hebat. Di antara berjuta-juta pengguna dan beribu-ribu jenama, kandungan kreatif akan membantu perniagaan anda menonjol dari orang ramai.

Kandungan bukan hanya perlu menarik dan bagus, tetapi juga selari dengan jangkaan khalayak atau audiens anda. Mengemukakan imej yang menarik dan  anda akan memastikan mereka terjebak dengan akaun anda.

2. Siarkan Content Secara Teratur

Instagram harus digunakan dengan kerap jika anda mahu audiens anda tertarik dengan akaun ada. Penyelidikan mencadangkan bahawa akaun jenama yang mempunyai peminat yang paling banyak adalah yang membuat 2 hingga 3 posting setiap hari secara purata.

 

3. Penggunaan #Hashtag (tanda pagar)

Hashtags adalah cara yang baik untuk memberikan panggilan yang jelas dan responsif kepada tindakan. Apabila anda menyiarkan kandungan untuk akaun Instagram anda, pastikan semua posting anda diletakkan hashtag yang betul.

Instagram membolehkan sekurang-kurangnya 30 hashtags bagi setiap post. Menemui hashtags yang betul untuk digunakan dalam post anda adakalanya sedikit sukar, tetapi petua berikut akan membantu anda:

  • Cari hashtag pada post yang serupa dengan anda. Anda boleh melakukan ini dengan menambahkan beberapa hastag yang jelas dan relevan.
  • Seterusnya, kembali ke foto Instagram asal anda dan editnya dengan semua hashtags berkaitan tambahan yang anda dapati.
  • Satu lagi cara cepat untuk mengetahui hashtags baru adalah dengan menggunakan  All Hashtag. di https://all-hashtag.com/

4. Jalankan Peraduan Instagram

Peraduan Instagram adalah cara terbaik untuk menarik audiens baru, meningkatkan kesedaran, meningkatkan penglibatan, dan mendapatkan maklumat yang berharga daripada audiens sasaran dan pelanggan yang berpotensi. Terdapat pelbagai jenis pertandingan yang boleh anda sebagai tuan rumah di Instagram.

Tidak peduli apa jenis pertandingan yang anda jangka untuk dijalankan,setiap entry harus ada gabungan: Follow anda, Like post anda, memberi komen pada ruangan post, atau tindakan serupa yang akan meningkatkan jumlah pendedahan kepada jenama anda juga sebagai rangsangan dalam kalangan pengikut anda.

5. Buat Jadual untuk Posting anda

Penjadualan adalah kunci untuk mengembangkan akaun Instagram anda dengan betul. Ia juga membebaskan masa anda untuk memberi tumpuan kepada aspek perniagaan yang lain. Anda boleh menggunakan platform penjadualan seperti Buffer dan HootSuite, untuk menjadikannya lebih mudah untuk menjadualkan kandungan anda terlebih dahulu. Ini akan memastikan konsistensi dan kandungan sentiasa up to date.

6. Gunakan Format GIF

Kajian menunjukkan lebih banyak orang menonton pada akhir video yang 15 saat atau kurang, belajar membuat dan cara untuk menyiarkan GIF harus diwajibkan untuk pemasaran. Format GIF lebih menarik daripada foto – GIF dikongsi lebih daripada format JPEG atau PNG – dan lebih jimat kos dan masa yang berkesan daripada menghasilkan video.

7. Jenamakan Instagram Anda

Kejelasan, kreativiti dan konsistensi adalah raja bagi perusahaan yang bertujuan untuk membina kesedaran jenama di Instagram.

Cuba fokus pada bidang teras seperti menyampaikan profil anda, mencipta corak atau gaya yang menunjukkan imej yang segar dan baru. Anda juga harus berinteraksi dengan kerap dengan pengikut anda untuk membina komunikasi yang sihat.

8. Manfaatkan format iklan video Instagram

Walaupun iklan foto tetap menjadi platform yang mantap, format video Instagram adalah alat yang sangat tidak ternilai untuk menyasarkan penonton yang dipilih.

Platform ini menawarkan tiga format video utama untuk membuat iklan Instagram: iklan video tunggal menawarkan peluang untuk mencipta iklan selama 60 saat, ‘carousels’ membenarkan lebih banyak hartanah mesej dengan membolehkan pengikut memecut untuk mendapatkan imej atau video tambahan, dan Instagram Stories menawarkan format skrin penuh menegak di mana imej dan video boleh disambung bersama untuk membuat iklan menangkap visual.

9. Gunakan penapis/filter Instagram dan aplikasi pihak ketiga

Pelbagai aplikasi dan photo filter Instagram yang tersedia untuk amat bermanfaat untuk anda

Ciri yang paling popular di kalangan pengguna Instagram adalah pilihan filter yang memberikan imej dan video anda menjadi rupa dan identiti yang jelas jika digunakan secara konsisten.

10. Gunakan Emoji dengan Berkesan

Dengan lebih daripada 2,623 emoji tersedia (dan semakin banyak), adalah penting untuk mencipta strategi tentang cara menggunakan emojis yang menunjukkan jenama anda  tidak terlalu formal.

Pertama, pertimbangkan jika jenama anda perlu menggunakan emojis  – contohnya, jika anda menawarkan, katakan perkhidmatan bantuan kewangan, adakah ianya sesuai?

Akhir sekali, ingat emoji mencerminkan apa yang pengikutnya fikir tentang posting anda.